Noul standard al unei anestezii locale de calitate a dinţilor temporari: CDS-IS cu Wand/STA
Controlul eficient al durerii în timpul tratamentului stomatologic la copil este de importanţă capitală în obţinerea confortului, menţinerii cooperării şi a complianţei pe timp îndelungat¹. Totuşi, în zilele noastre – cu toate progresele tehnologice achiziţionate (ace atraumatice, solutii anestezice de ultima generatie, etc)- administrarea unei anestezii locale unui copil preşcolar/şcolar constituie încă o piatră de încercare în stomatologia pediatrică (2) având în vedere că:
Primii 2 timpi (penetrarea mucoasei bucale şi respective depunerea/ infiltrarea soluţiei anestezice intratisular) produc mai întâi durere şi mai apoi analgezie.
Analgezia obţinută prin anestezie locală poate fi insuficientă în 11,6 % din copiii în vârsta de 26-80 luni¹.
Durereare simţită de copil în timpul tratamentului stomatologic sub anestezie locală nu este luată în considerare întotdeauna din cauza “iluziei certitudinii” (illusion of certainty)³ ori a “orbirii la durere” (pain blindness)³atitudini inconştiente ale medicului care se dezvoltă din cauza rutinei. In caz contrar–când prezenţa durerii este acceptată de către medic- ea poate fi atribuită: vârstei(), sexului(), simptomatologiei asociate(), fricii/anxietăţii de injecţie(), tipului de tratament(), localizării dintelui (maxilar/mandibular)(), folosirii sau nu a inhalosedării cu protoxid de azot(), metodei de anesteziere locală().
Metode de analgezie a molarilor temporari mandibulari şi maxilari:
Anestezierea molarilor mandibulari temporari:
Metoda de rutină de anesteziere a molarilor mandibulari este anestezia tronculară periferică (Spix, etc) ¹. Totuşi, această metodă are câteva dezavantaje:
Infiltraţia locală la nivel bucal cu Articaină(ca o alternativă la anestezia tronculară) are eficienţă incertă, după unii autori, de maxim 65%(1).
Infiltraţia intraligamentară cu o seringă clasică de înaltă presiune (high-pressure serringe )este a doua alternativă la anestezia tronculară. Metoda, deşi are unele avantaje:
Totuşi, soluţia anestezică-injectată cu presiune–poate să interfere cu dezvoltarea mugurelui dintelui permanent corespondent (39). De asemenea, această tehnică este asociată cu dureri postoperatorii (mai lungi de 7 zile după injecţie)(40-43).
Anestezierea molarilor maxilari temporari
Metoda cea mai folosită în anestezierea molarilor temporari maxilari este infiltraţia supraperiostala/bucală. Totuşi, această metodă este de cele mai multe ori ineficientă din cauza localizării profunde a apexurilor rădăcinilor molarului al doilea temporar în interiorul osului zygomatic -care poate fi prea dens şi dur pentru a permite infiltrarea soluţiei anestezice (29, 30). Anestezia nervului palatin este considerată cea mai dureroasă metodă de anestezie locală pentru un copil.
………………………………………………………………………………………………………………………………
In căutarea unei metode atraumatice şi eficiente de anestezie locală este descoperit în 1999 noul standard de analgezie locală: CDS-IS/Wand/STA, Milestone Scientific. (Fig. 1)
Intr-adevar, de 160 ani încoace – de când s-a inventat şi îmbunătăţit seringa hipodermică (Lafarque- 1836, Jayne-1841, Wood-1843, Pravaz-1853)-anestezia locală nu a fost revoluţionată niciodată mai mult ca acum şi asta graţie tehnologiei A.L controlată electronic Wand/STA, Milestone Scientific.Echipamentul STA poate fi folosit cu înaltă eficienţă (Malka)pentru:
Cu bizoul orientat paralel se presează bizoul pe mucoasă timp de 10 sec (nu se penetrează). Activând Control Flo câteva picături de anestezic vor iniţia anestezia topica (surplusul se absoarbe cu un rulou, fig 2.a.). Menţinând aceeaşi înclinare acul se pivotează 45°spre dreapta şi stânga penetrând timp de 8-10 sec până deasupra periostului (fig 2.b.). Depunerea anestezicului cu debit lent (STA Mode). Menţinerea acului pe loc până la disparitia soluţiei anestezice- cca 8 sec. Retragerea lentă a acului (absorbţia surplusului cu un rulou) încheie procedura.
Single Tooth Anesthesia (anestezierea unui singur dinte) prin tehnica intraligamentară numita PDL. Avantajele acestui tip de injectare echipat cu un sensor de presiune intratisulara–DPS (Dynamic Pressure Sensing Technology) sunt: instalare rapidă (imediată), absenţa anestezierii colaterale (a ţesuturilor moi), posibilitatea de a performa în aceeaşi şedinţă tratamente în mai multe cadrane. Cât priveşte anestezierea molarilor temporari se procedează prin injectarea în două locaţii:
Fig 1.Cu bizoul orientat către dinte se avansează cca 2mm în spaţiul periodontal până se simte o rezistenţă fermă.
Fig 2. Se injectează lent (STA mode) cca ½ de fiolă în fiecare site (unghiul meziobucal/ unghiul distobucal).
Fig 3. Se retrage lent acul din spaţiul periodontal şi se controlează instalarea vasoconstricţiei (albirea mucoasei fixe în jurul dintelui anesteziat-fig. 3) care denotă instalarea anesteziei.