Afectiunile dentare ale parintilor

 

În decursul vieții o persoană adultă se poate confrunta cu mai multe tipuri de afecțiuni ale cavității bucale. De cele mai multe ori, durerea este cea care trimite o persoană la medicul dentist.

Însă există afecțiuni care pot să nu aibă niciun simptom. De aceea, este important controlul stomatologic, cel puțin o dată pe an. Iată care sunt bolile cu care se confruntă cel mai adesea o persoană adultă:

Boli ale gingiilor

Unele dintre cele mai dese probleme de sănătate orală sunt gingivitele. Dacă nu sunt tratate, acestea pot duce la probleme mai grave, precum paradontoza. Dacă în multe cazuri bolile gingiilor se manifestă prin sângerări gingivale, dureri, dar și umflături la nivelul gingiei, există și situații în care acestea nu dau semne. De aceea, este foarte important controlul stomatologic, o dată la șase luni. Metodele de tratament depind de tipul afecțiunii, dar și de stadiul în care se află.

Dinți lipsă

Un adult cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani se poate confrunta cu probleme ale danturii precum cariile profunde sau lipsa unor dinți. Este important ca aceste probleme de sănătate să fie tratate, pentru a nu se agrava, în cazul cariilor (pot apărea infecții) dar și pentru a nu apărea complicații, în cazul dinților lipsă.

Un spațiu între dinți poate afecta modul în care vorbești sau modul în care mesteci. În unele cazuri, pierderea de masă osoasă poate să apară în jurul unui dinte lipsă.

Iată câteva opțiuni pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă:

  • Punțile dentare
  • Protezele dentare
  • Implanturile dentare

Cel care decide care este varianta optimă de tratament este medicul stomatolog.

Sensibilitatea dentară

Dacă alimentele calde sau reci te fac să tresari și îți dau o senzație de durere la nivelul dinților, este posibil să suferi de sensibilitate dentară. Această problemă poate apărea din mai multe motive, și anume: cariile dentare, dinți fracturați, boli ale gingiilor, rădăcina dintelui expusă.

Medicul dentist va identifica factorii care au dus la sensibilitatea dentară, apoi va trata această cauză. Este important să îi ceri sfaturi dentistului tău despre igiena orală în acest caz, mai ales că există paste de dinți recomandate persoanelor care se confruntă cu sensibilitate dentară.

Gura uscată

Cu toții ne putem confrunta, din când în când, cu senzația de gură uscată. Unele medicamente și unele afecțiuni pot duce la senzația de gură uscată. Un medic stomatolog este în măsură să verifice dinții pentru a vedea dacă există carii dentare, care pot cauza un flux salivar scăzut. Este important să spui medicului dentist ce medicamente iei, dar și alte informații referitoare la sănătatea ta, pentru a putea pune un diagnostic corect.

Pentru orice alte detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi sau chiar să vă programaţi pentru un consult de specialitate.