Despre Molarii de 6 ani. Atenție părinți!

Molarul de 6 ani este un dinte definitiv special. Facand o comparatie, el seamana cu un copil care este pe cat de inteligent pe atat de rebel, rasfatat si incapatanat. Molarul de 6 ani, pe cat este de important pe atat este de vulnerabil. Nu intamplator este denumit «copilul rebel» al stomatologiei pediatrice. Despre acest paradox ar trebui sa fie bine informati parintii, bunicii, educatorii, pediatrii si toti aceia care au in grija copii in preajma varstei de 6 ani, mai ales ca el poate erupe si precoce in intervalul de varsta 5-6 ani.

Greseala pe care multi parinti-de altfel bine intentionati –o fac, este ca, odata erupt, sa il confunde cu un dinte de lapte, temporar. Reamintim parintilor ca ultimul dinte de lapte erupe cel mai tarziu la 2 ani si 6 luni. La 6 ani incepe deja dentitia mixta prin eruptia primilor dinti definitivi :molarii de 6 ani si incisivii centrali inferiori. Consideram important sa accentuam cativa factori de retinut in ceea ce priveste pe de o parte importanta pe de alta vulnerabilitatea acestui dinte :

Importanta molarului de 6 ani

  1. Angle l-a denumit cheia ocluziei dentare. El stabileste si amelioreaza ocluzia «adultului in devenire» atat  in plan vertical cat si in plan orizontal.
  2. Schudi l-a denumit deschizatorul ocluziei-datorita pozitiei si fortei sale de eruptie in opozitie cu frontalii inferiori care sunt apreciati drept deschizatorii acesteia.
  3. Prin pozitia lui strategica pe arcada el este obligat sa suporte cele mai mari presiuni dar pe care doar el are mecanisme sa  le disperseze armonios.
  4. Prin eruptia lui timpurie este singurul element de stabilitate in timpul eruptiei mixte.
  5. Fiind cel mai vechi martor al ocluziei permanente a adultului, lui ii revine sarcina sa puna de acord articulatia temporomandibulara cu determinantul anterior al ocluziei :incisivii si caninii.

Pierderea lui timpurie atrage dupa sine instalarea unor dezordini morfologice si functionale in cascada pe toata durata vietii.

Vulnerabilitatea si receptivitatea lui la carie:

  1. Mineralizarea acestui dinte se face in etapele dificile ale dezvoltarii: in momentul nasterii si postnatal. Orice dezechilibru in primul an de viata se repercuteaza asupra mineralizarii structurilor lui dure.
  2. Maturizarea lui post-eruptiva se face in conditii dificile – el convietuind cu dinti de lapte care se pregatesc de schimbare si care retentioneaza si defavorizeaza autocuratirea.
  3. Durata eruptiei acestui dinte este foarte lunga – chiar si 1 an din momentul in care apare de sub mucoasa gingivala- ceea ce favorizeaza depunerea de placa bacteriana pe el.
  4. Relieful – morfologia acestui dinte il dezavantajeaza: are fosete profunde, fisuri adanci, o creasta in diagonala, gropite vestibulare retentive si chiar tuberculi (Carabelli).

Toate acestea explica vulnerabilitatea lui prin receptivitatea crescuta la carie si ne obliga la supraveghere permanenta si la un volum mare de proceduri profilactico-curative.

Good News: Consultandu-ne, noi va vom informa despre metodele de prevenire si imunizare a Molarului de 6 ani. Despre periuta special conceputa pentru ingrijirea acestui dinte ati stiut?

Importanta prezentei lui pe arcada dentara face ca efortul lui de a-l mentine sa nu fie niciodata prea mare, iar extractia lui ar trebui rezervata unor cazuri extreme si sa constituie un «doliu stomatologic».

Comments are closed.