Laptele praf și compoziția lui

HappyDent Clinic Junior & Family împreună cu Societatea Romana de Management a Fricii de Dentist la Copii atrag atenția permanent – bazându-ne pe studii științifice internaționale coroborate cu anamneza mămicilor de copii cu carii de biberon – ca laptele praf folosit in Alimentația copiilor este factor cariogen! De curând (iunie 2016) Ministerul Sănătății din România a dat publicității rezultatele unui studiu care confirma nu numai cariogenitatea lui dar si alte consecințe nefaste asupra sănătății generale!

Așadar, iată lista substanțelor de sinteza din formulele de lapte praf, care nu exista in laptele matern:

  • maltodextrina – aditiv alimentar folosit ca agent de ingrosare si indulcitor, poate produce reactii alergice.
  • unii producatori au folosit taurina in realizarea formulei de lapte praf (Novolac 1,Humana 1, Nestle Nan Comfortis 1, Nestle Nan 1, Nuticia Aptamil 1 cu Pronutra, Nutricia Milumil 1 si Nutricia Bebelac 1).
  • in unele formule de lapte praf (Hipp 1 Combiotic, Humana 1, Nestle Nan Comfortis, Nutricia Aptamil 1, Nutricia Milumil, Nutricia Bebelac 1) exista si fibre alimentare. Acestea nu fac parte din compozitia chimica a laptelui matern.
  • amidonul nu se gaseste in laptele matern, iar introducerea acestuia in formula de lapte praf poate genera reactii alergice.
  • siropul de glucoza este o substanta care nu se gaseste in laptele matern, dar este folosit ca emulgator.
  • probioticele introduse in formulele de lapte praf au mai mult un rol comercial, deoarece flora intestinala a sugarului se dezvolta dupa perioada lactatiei.
  • zaharurilor introduse in formulele de lapte praf produce o coagulare instantanee a laptelui si implicit favorizeaza aparitia cariilor dentare dar si a colicilor.
  • vitaminele incluse in formulele de lapte praf sunt sintetice, putand cauza dermatite.

„Laptele matern nu poate fi inlocuit cu laptele praf decat in situatii deosebite care au legatura cu anumite afectiuni medicale ce nu permit alaptarea sugarului. Din pacate, laptele praf a devenit o regula in privinta hranirii sugarilor, iar laptele matern este exceptia de la regula. Rata alaptarii in Romania se situeaza la nivelul cel mai scazut inregistrat in ultimii 25 de ani. In anul 2014, 71% dintre mamele tinere isi hraneau sugarii cu lapte praf. Acest lucru ar trebui sa ne ingrijoreze, avand in vedere dezavantajele dovedite stiintific privind folosirea laptelui praf pentru hranirea bebelusilor, iar tinerele mame ar trebui incurajate si sustinute prin programe specifice derulate pe termen lung de catre Ministerul Sanatatii Publice” a declarat Conf.univ. dr. Costel Stanciu – presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.

Comments are closed.