Petitie – Interzicerea dulciurilor in scolile din Romania

Poate stiti sau poate aflati abia acum, dar echipa Happydent militeaza de ceva timp pentru aceasta cauza, cea de a interzice dulciurile in scolile din Romania. Cu putin timp in urma am publicat un articol cu o statistica a celor mai sanatosi oameni din lume, iar cei care ocupa primul loc se bucura de aceast fapt: in scoli, dulciurile sunt interzise. Si mai mult, chiar si la petrecerile pentru copiii.

Motivele care au determinat initierea acestui proiect au fost:

 1. Copiii si Adolescentii –categoriile de pacienti cu riscul cel mai crescut de carie – necesita planuri strategice de preventie a cariei care sa includa in primul rand informatii specifice despre urmatoarele:
 2. Zaharul adaugat din gustari sau deserturi are un puternic potential cariogen.
 3. Casele de asigurari nu includ servicii care se acopere nevoile stomatologice specifice copiilor si adolescentilor.
 • Caria este consecinta unei boli care este complet prevenibila prin reducerea consumului de zahar .
 1. Sanatatea dentara precara a parintilor nu condamna pe copii la aceeasi fatalitate dramatica .
 2. Amplasarea unei obturatii intr-o cavitate dentara nu exclude riscul aparitiei de cavitati noi. The second International Collaborative Study of Oral Health Systems (ICSII)
 • Desi caria si eroziunea dentara nu pun –in mod direct – viata in pericol, ele pot interfera negativ cu calitatea vietii copilului, adolescentului, a adultului tanar pana la batranete, cu impact asupra stimei de sine, a abilitatii masticatorii. Impieteaza placerea de a savura si sanatatea generala. In societatea moderna, dintii au un rol foarte important in aparenta faciala, vorbire si comunicare si implicit in integrarea sociala. CDC 2005, OECD 2011.
 • Fluorul si produsele fluorurate au redus mult din riscul de carie in tarile cu planuri nationale de fluorizare a apei dar caria dentara persista chiar si in populatiile-adulti sau copii- care beneficiaza de aceste masuri. Asadar toate grupurile populationale-inclusiv cele care beneficiaza de fluorizare ar putea beneficia de pe urma strategiilor nutritionale fie de reducere a zaharului rafinat fie de promovare a alimentelor cu rol carioprotector.
 • La copii, provocarile bolilor dentare includ si absentele scolare, dictie deficitara, nopti nedormite, deficit cognitiv la invatarea scolara sau la activitatile extrascolare.
 1. Stomatologia-in stilul ei traditional „drill and fill” este un domeniu medical costisitor –al patrulea domeniu pe scara serviciilor cele mai costisitoare-fiind o provocare pentru bugetele tarilor chiar si cele mai dezvoltate . In Romania Casa de asigurari de sanatate nu poate acoperi cheltuielile Stomatologiei Pediatrice.
 2. Prea multi copii de varste prescolare-in lipsa unor programe de screening si interceptare timpurie si reversibila a cariei dentare si datorita evolutiei si complicatiilor ei rampante – sunt expusi riscului tratamentelor stomatologice sub anestezie generala.

Daca sunteti alaturi de noi in cauza noastra, va rugam sa semnati online petitia noastra! Echipa Happydent va multumeste pentru sustinere!

Link: https://www.petitieonline.com/interzicerea_dulciurilor_in_scolile_din_romania

Comments are closed.