Probleme dentare la copii și adolescenți

 

Dinţii de lapte au nevoie de la fel de multă grijă ca şi dantura adulţilor. Pentru că şi micuţii sunt predispuşi la numeroase probleme dentare care, dacă nu sunt tratate la timp pot duce la apariţia de complicaţii.

Dacă dinţii celor mici nu sunt îngrijiţi cum trebuie, pot apărea probleme stomatologice precum cariile şi infecţiile dentare. De asemenea, copiii se pot confrunta şi cu probleme ale gingiilor.

Cariile

Smalţul dinţilor nu este la fel de puternic ca în cazul adulţilor. De aceea, pot apărea cariile, mai ales din cauza dulciurilor. Sunt necesare vizitele periodice la medicul stomatolog, pentru ca acestea să fie descoperite şi tratate la timp.

La sugari, pot apărea cariile de biberon. Este important ca micuții să nu adoarmă cu biberonul în guriță deoarece se poate acumula placa dentară și poate favoriza apariția cariilor dentare. Este bine ca după ce micuții au fost hrăniți, gingiile să le fie curățate cu apă. Astfel, dă-i copilului un biberon cu apă, înainte de a merge la culcare.
Pentru prevenirea cariilor, este important un periaj corect al dinţilor. Pastele de dinți cu fluor sunt utile, deoarece acestea pot ajuta la remineralizarea dintelui, astfel încât să fie prevenită apariţia cariilor dentare.

Abcesele dentare

O altă problemă stomatologică cu care se pot confrunta micuţii sunt abcesele dentare. În cazul în care observi o astfel de problemă la copilul tău, este necesar să mergi la un consult stomatologic, medicul dentist fiind singurul în măsură să trateze această afecţiune.

Gingivita

Gingivita, adică inflamarea gingiilor, adesea cauzată de igiena orală deficitara şi acumularea de placă în timp, este, de asemenea, o afecţiune care îi poate afecta şi pe copii. Netratată, poate progresa în pierderea dintilor si deteriorarea oaselor maxilarului. În stadiu incipient, se poate manifesta prin sângerări ale gingiilor, care devin roşii si umflate. Bolile gingiilor pot fi evitate prin periaj zilnic şi folosirea aței dentare. Un alt indicator al unei boli gingivale poate fi respirația urât mirositoare, un gust neplăcut în gură sau sângerarea gingiilor, mai ales după folosirea aței dentare. Începînd cu vârsta de 6-7 ani, copiii pot folosi singuri și ața dentară, pentru ca dințișorii lor și spațiul dintre ei să fie curățate mai bine.

Aftele

Copiii nu sunt feriţi nici de apariţia aftelor. Ulcerele aftoase sunt, de obicei, leziuni mici, în interiorul cavităţii bucale, fiind dureroase. În general, ulcerațiile durează una sau două săptămâni, iar afecţiunea poate să recidiveze.

Probleme ortodontice

Dinţi înghesuiţi, dinţi care au crescut strâmb, ieşiţi în afară sau care au un alt tip de poziţionare incorectă sunt, de asemenea, specifice multor copii și adolescenți. Copiii care-şi sug degetul sunt mai predispuşi la aceste probleme. Este important ca un copil să beneficieze de un consult la medicul ortodont în jurul vârstei de şapte ani, pentru ca medicul să identifice şi să corecteze aceste probleme.

Malpoziția dentară este o problemă ortodontică frecventă asupra căreia se poate interveni cu mai multă ușurință la vârstele mici, la copii și la adolescenți, durata tratamentului fiind mai mică. Adolescenții, deja conștienți de rolul pe care îl joacă aspectul fizic și sensibili la reacțiile și părerile celor din jur, pot refuza purtarea unui aparat dentar pe arcada inferioară și/sau superioară, recomandat ca tratament pentru malpoziția dentară. Din fericire, există soluții stomatologice perfecte și în acest caz, astfel încât malpoziția dentară să fie corectată de timpuriu pentru a fi evitate probleme de natură ortodontică ulterioare.

Pentru orice alte detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi sau chiar să vă programaţi pentru un consult de specialitate.