Pufuletii: aliment sanatos pentru copii?

In anamneza copiilor care vin prima data la HappyDent Clinic Junior,  parintii sunt intrebati si despre obiceiurile alimentare si nutritia zilnica. Printre preferintele copiilor am descoperit si pufuletii.  Nimic gresit daca ne imaginam ca in compozitia lor este doar faina de malai. Pufuletii constituie una din gustarile cele mai apreciate de catre copii, dar, din pacate, foarte putini parinti cunosc faptul ca exista sortimente de pufuleti cu o incarcatura chimica foarte mare, constituita din potentiatori de gust si arome, zahar, coloranti, acidifianti, emulsifianti si arome sintetice. Pufuletii sunt produse hipercalorice, cu un continut ridicat de grasimi saturate si sare, fapt care nu-i recomanda sa faca parte din alimentatia copiilor, a femeilor insarcinate si a celor care sufera de boli cardiovasculare, renale si sindrom metabolic. In plus, aflati ca Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat 32 de sortimente de pufuleti pentru a analiza ingredientele din compozitia acestora. Pe langa zahar, iata substantele din pufuleti care prezinta un risc de aparitie a unor afectiuni medicale in cazul unui consum constant si pe termen lung:
– arome,  E100 – Curcumina,  E262 – acetatul de sodium, E 270 – acidul lactic,  E 296 – acid malic, E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi, E621- monoglutamatul de sodiu, E627 – Guanilat disodic sau guanilat de sodium, E631 – Inozinat disodic  E635 – Ribonucleotid disodic.

Pentru a veni in sprijinul consumatorilor au fost realizate urmatoarele topuri.

Top 5 marci de pufuleti, in functie de numarul de aditivi alimentari:

 1. Star – Pufuleti cu cascaval, contine 8 aditivi alimentari;
 2. Star- Snacks din faina de porumb cu aroma de ardei chili dulce, contine 5 aditivi alimentari;
 3. Gusto – Pufuleti cu surprize, contine 4 aditivi alimentari;
 4. Star – Pufuleti pizza, contine 3 aditivi alimentari;
 5. Chio – Snack din porumb cu gust de arahide, respectiv Pufuleti cu cascaval, contin fiecare cate 2 aditivi alimentari.

Top 5  marci de pufuleti dupa continutul de sare per 100 grame produs:

 1. Kaufland Classic – Snack din porumb cu aroma de ceapa, contine 3 grame de sare;
 2. Star – Pufuleti saltareti, contine 2,6 grame de sare;
 3. Star – Pufuleti pizza, contine 2,5 grame sare; Kaufland Classic – Snack din porumb cu aroma de branza, contine 2,5 grame de sare;
 4. Chio – Pufuleti cu sare, contine 2,2 grame de sare;
 5. Lotto Classic – Snack din porumb cu gust de branza, contine 2 grame de sare; Gusto – Pufuleti cu cascaval, contin 2 grame de sare.

Top 5  marci de pufuleti dupa continutul de acizi grasi saturati per 100 grame produs:

 1. Gusto – Pufuleti cu invelis de cacao. Snacksuri din malai extrudat cu 80% invelis de cacao, contine 20,4 grame de acizi grasi saturati; Gusto – Pufuleti cu cacao cu zmeura, contine 20,4 grame de acizi grasi saturati;
 2. Gusto – Pufuleti cu surprize, contine 15 grame acizi grasi saturati;
 3. Gusto – Pufuleti cu cascaval, contine 14,4 grame acizi grasi saturati;
 4. Star – Snacks din faina de porumb cu aroma de ardei chili dulce, contine 14 grame acizi grasi saturati; Star – Pufuleti cu cascaval, contine 14 grame de acizi grasi saturati;
 5. Mega Image (365) – Snacks din malai grisat cu branza, contine 13,6 grame de acizi grasi saturati.

Asadar, HappyDent Clinic Junior va reaminteste ca in locul snacksurilor si pufuletilor exista solutii alternative: biscuiti de ovaz, prajituri pregatite in casa, fructe.

Comments are closed.