Restaurarea estetică a dinților frontali în stomatologia pediatrică

HappyDent Clinic Junior & Family / Cluj Napoca

Mentinerea sanatatii dentitiei primare (a dintilor de lapte) este o conditie necesara a starii de bine a copilului secolului XXI asigurandu-i acestuia o masticatie, estetica, fonetica adecvate si preventia timpurie a dizarmoniilor dentomaxilare si a obiceiurilor vicioase. Din nefericire- caria dintilor de lapte (generic numita caria de biberon) este o grava si  neglijata problema publica in Romania,  mutiland sever dintii temporari (de lapte) frontali anteriori si/sau laterali . Imaginea dezolanta a copilului din fotografia atasata probabil nu va surprinde si veti replica natural: …multi altii ca el! Da, este adevarat, atat dv intalniti pe strada in parc sau in familiile dvs,  zambetele  schimonosite si mutilate de carie ale copiilor prescolari -cat mai ales noi echipa Happydent Clinic Junior & Family in practica nostra de zi cu zi! Din nefericire si in lipsa unor politici de preventie primara reala, parintii se alarmeaza tarziu doar cand durerile de dinti ale copilului le determina nopti albe sau cand copilul refuza alimentatia diversificata si fenotipic e subnutrit. Cautand dupa o solutie terapeutica, parintii afla cu stupoare de la medicul pediatru ca: …nu duceti pe copilul mic la dentist. Mai mult decat atat medicul dentist generalist le raspunde: …nu se poate face nimic cu copilul mic sau dreneaza dintii si ii lasa tot asa! Anturajul si «intelepciunea populara…»  raspunde: dintii de lapte… oricum o sa cada! Astfel unii copii se prezinta la noi mult prea tarziu ca sa mai prevenim ceva, totusi optiunile de  tratament  pot fi gandite incepand de la simplul tratament endodontic si controlul infectiei dentare pana la reconstituirea estetica a dintelui/dintilor.

Dintr-o eroare de comunicare a sistemului medical din Romania si a celui de pediatrie cu cel de  stomatologie pediatrica -mai bine zis -prin lipsa interdisciplinaritatii dintre disciplinele medicale pediatrice -sansele copilului de a beneficia  de protectia preventiei si/sau tratamentului cariei dintilor temporari sunt minime. Intr-adevar, caria precoce a dintilor de lapte este pe de o parte consecinta a lipsei oricarui program de preventie primara a cariei dentitiei copilului mic iar pe de alta parte malnutritiei nou nascutului si a primei copilarii. Lipsa abordarii terapeutice sau abordarea terapeutica clasica (drenajul sau extractia) nu mai este o optiune de acceptat astazi. Atat din punct de vedere medical dar si avand in vedere ca stima de sine a copiilor e din ce in ce mai dezvoltata precoce –parintii, si ei- au pretentii din ce in ce mai mari.

Desi restaurarea estetica a dintilor frontali temporari sever afectati este o provocare pentru stomatologia pediatrica (prin lipsa tehnicilor si protocoalelor terapeutice specifice dar si datorita varstei tinere pre-cooperante a grupului tinta-greu de gestionat) Happydent Clinic Junior & Family va poate consilia preventiv dar si ca solutie terapeutica. Vezi zambetul reabilitat dupa tratamente efectuate la Happydent Clinic Junior & Family al copilului din imagine (inainte si dupa tratamentele de reabilitare).

1

 

Cazul din imagini este selectat din cazuistica clinicii si rezolvat prin metode pediatrice optimizate cu tehnici moderne care apartin domeniilor: Reabilitare estetica/Endodontie (RDE), Biomateriale, Stomatologie Minim-Invaziva. Tratamentul endodontic urmat imediat sau in a doua sedinta de reconstituire corono-radiculara din  pivoti de compozit armati cu fibra de sticla si consolidata cu compozite/cimenturi si adezivi 3M Espe si capa conformatoare Frasaco demonstreaza prin imagini si rezultate fiabilitatea metodei si atrage atentia asupra reconsiderarii tehnicilor clasice de tratament a dintilor temporari frontali anteriori  si atentioneaza autoritatile in drept sa instaureze politici de preventie.

Cazuri clinice

Caria de biberon este o grava si neglijata problema publica consecinta a malnutritiei nou nascutului si a primei copilarii care mutileaza sever dintii frontali anteriori si/sau laterali. Lipsa abordarii terapeutice sau abordarea terapeutica clasica (drenajul sau extractia) nu mai este o optiune de acceptat astazi. Mentinerea sanatatii dentitiei primare este o conditie necesara a starii de bine a copilului asigurand o masticatie, estetica, fonetica adecvate si preventia timpurie a dizarmoniilor dentomaxilare si a obiceiurilor vicioase.

Restaurarea estetica a frontalilor temporari sever afectati este o provocare pentru stomatologia pediatrica din doua puncte de vedere: al precaritatii tehnicilor si protocoalelor terapeutice specifice dar si al varstei tinere precooperante a grupului tinta-greu de gestionat.

Cele doua cazuri clinice de prezentat sunt o selectie din cazuistica proprie rezolvata prin metode pediatrice optimizate cu tehnici moderne care apartin domeniilor: Reabilitare estetica/Endodontie (RDE), Biomateriale, Stomatologie Minim-Invaziva . Tratamentul endodontic urmat imediat sau in a doua sedinta de reconstituire corono-radiculara din  pivoti de compozit armati cu fibra de sticla si consolidata cu compozite/cimenturi si adezivi 3M Espe si capa conformatoare Frasaco demonstreaza prin imagini si rezultate fiabilitatea metodei si atrage  atentia profesionistilor asupra reconsiderarii tehnicilor clasice de tratament a dintilor temporari frontali anteriori.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Comments are closed.